salam korang.
dinner kami malam tadi.
gedik nak post jugak hari ni.saja nak bagi orang terliuar.hahahA
|
chicken popcorn with manggo ;) |
|
siakap masak stim. |
|
nyum!nyum!sedapnya!terliur tak?terliur tak?hehehe
kali ni rajin sket..tiba2 rasa nak share resepi..rajin pulak nak menaip..hihiii
resepi ni i main agak2 sendiri je..ikot citarasa masing2 laa ye..;)
Chicken Popcorn with Manggo
Bahan2:
- Ayam - amik bahagian isi dan potong dadu kecik2
- Tepung ayam gorang kentucky
- Sebijik telur - untuk salut ayam je
- Sos plum @ any sos yg masam2 manis - i guna sos maggi 'hot and sweet' tu je.
- Sos tomato
- Sos tiram - yg ni i saja je tambah, tak de pon xpe
- Mangga muda @ masak - mana2 pon boleh. potong nipis2.
- Bawang putih - i guna 2 ulas je untuk tumis.
- Sedikit air - untuk tak nak kering sangat
Cara2:
- Goreng ayam yang di celup tepung tu tadi.
- Dah siap goreng ayam, letak tepi dulu..pastikan tos ye ayam tu..supaya tak berminyak sangat..
- Then tumis bawang sampai naik bau.
- Masuk segala sos yg ada tu..kacau sampai sebati, kalo rasa macam pekat sangat campur air sikit
- Last sekali masuk popcorn ayam dan mangga. Gaul rata.
- Tadaaaa!siap pon!;)
Siakap Masak Stim
resepi mudah dan sihat.sebab tak perlu nak godek2 pape..campak2 dan siap!hihii
Bahan2:
- Ikan - siakap ke, ikan merah ke..pape ikan yg korang suka pun boleh
- Bawang putih - dihiris halus
- Halia - dihiris halus jugak
- Serai - dihiris nipis. i guna 3 btg serai
- Sos tiram - agak2 dalam 1 sudu besar
- Sos lemon - sikit je. dalam 1 sudu besar je
- Bawang putih jeruk - potong dadu dan amik air dia sikit
- Carrot, tomato - terpulang pada masing2..taknak bubuh takpe
- Cendawan enoki/tiram - tambahan je..terpulang pada masing2 jugak
- Daun ketumbar - untuk hiasan
- Sedikit air
- Sedikit garam
Cara2:
- Bersihkan ikan..i buang sisik ape semua dulu, then perap ngan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir ikan..guna asam limau nipis pon boleh.
- Pastu perap ikan dengan garam seminit supaya ikan tu ada rasa..tak tawar sangat
- Letak ikan dalam pinggan yg sesuai untuk sesi mengukus..tapi i guna kuali besar je..masak dengan api kecil dan tutup kuali ngan tudung periuk..hihiii
- Masukkan air, segala sos, dan air bawang jeruk
- Tabur saja segala bahan yg ada atas ikan..
- Masak ngan api yang perlahan dalam 15minit.
- Daaaaa!siap!senangkan?;)
Dah siap masak2..sapa2 nak cuba boleh laa..sedap tak sedao kena laa rasa sendiri..lain orang lain tekaknya..ye laa tekak masinng2 kan..hehe selamat memasak korang!^^
♥ we are in lurve ♥