Thursday, August 4, 2011

puasa pertama.

alhamdulillah, dah masuk Ramadhan #4 umat Islam berpuasa.
sekejap aje kan?rasa baru je tengok tv dengar pengumuman puasa tahun ni.
eh, org lain dah kan yg umum puasa tahun ni?excited nak tgk Engku Ibrahim penyimpan mohor besar umum puasa sebenarnye..tgk muka dia kat tv dah terbayang anak bulan..hihi besh!


puasa kali pertama bersama suami..the feeling?excited!mak mertua siap call tanya lagi, "macam mana 1st puasa bersama suami?", hehe..jawapan mesti laa seronok!;)
 3 hari puasa, 3 hari jugak i berjaya prepare sahur & juadah berbuka for husband.kagum ngan diri sendiri!hahA
walaupon masak simple2 je, penat2 balik keje terus ngadap periuk kuali..but the feeling was great!no words can describe how it feels.pahala berganda2 bagi orang yg menyediakan makanan untuk org berbuka..apatah lagi org tu suami sendiri..lebih2 lagilah. eh, tapi yg penting ikhlas kan?kalau tak pahalanya entah kemana laa nanti..merujuk kepada diri sendiri, ngeh3


Ramadhan #1 hari tu, bangun sahur awal. 420am dah bangun ok!cemerlang weh!suami pon kagum..hahahA..but that day, husband oncall lar pulak..tak dapat nak bukak puasa sama2 kat rumah..makanya balik keje si isteri masak dengan kalut di dapor bagai nak berperang dan terkedek2 pegi hantar makanan berbuka untuk suami. berjaya berbuka puasa bersama dengan suami dalam kereta..biarpon tiada meja makan yg selesa seperti dirumah..cahaya lampu kereta yg samar2 tu diibarat macam candle light dinner la plak..tetap berselera makan ok!asal hasben ada kat sebelah,hahA


menu ape i masak??alaa menu simple aje..takde laa nasik beriyani, nasik minyak segala bagai..setakat tomyam, sup ayam, tempe goreng kicap..masak pon bagai nak berperang kat dapor, mana sempatnya nak amik gambo..kang letak gambo makanan bulan2 puasa ni.,ada plak yg meleleh air liur..kwang3. bajet i masak sedap!hahahA


Ramadhan #2 & #3 semalam, masih tabah masak sendiri untuk berbuka..konon2 nak sediakan juadah berbuka untuk suami dengan air tangan sendiri..berkat gitu..hari ni macam mana?masih tabah kah??hahA..tapi ada ura2 suami mau mengajak isteri ke bazar ptg ni..

suami: "esok kita g bazar plak nak?"
isteri: mulut berkata "eh, tak payah laa bang..masak sendiri je, jimat..tak sesak ngan org ramai"
suami: "alaa takpe, sekali sekali je..kesian ayg penat2 balik keje masak.."
isteri: mulut berkata lg "eh xlah, mana ada..xpenat pon..kan blk awal skg.." dlm hati berkata "ooooo yes!yes!"



selamat berbuka semua.jangan lupa berbuka ngan buah kurma..sunat gitu!
owh, manisnya kurma itu! ;)
tetiba teringat Sepah.hahA lawak2.




footnote: nantikan kemunculan entry jadual raya kami tahun ni!owh2, sedih!:(


♥ we are in lurve ♥

2 comments:

aTy _faRed~ said...

tahun ni pon fes time saye pose ngan asben... memang besh..tapi terase gak lar biler selamer ni pose ngan kuarge..ni hanyer berdua..sob sob.. paling malas nak bangun subuh gajah siapkan sahur..!!! huhuhu

chique-jah said...

betol2..tetap rindukan suasana bersahur n berbuka ngan family kat kg..skg sume dah kena buat sendiri..klu dulu tggu mak kejut je..hehe